Llevarán a cabo conjuntamente varias de las actividades paralelas del festival de artes escénicas valenciano
Accions de resistència / 2018
Autor:
Marta Galán SalaColección:
Teatroautor ExprésEditorial:
Fundación SGAE
Sinopsis
Accions de resistència mostra la distopia d’una societat futura on néixer, viure, treballar i morir esdevenen una peça més de l’intercanvi mercantil. A l’obra es barregen la creació documental, l’espai escènic i el text per generar una atmosfera postdramàtica que ens situa entre la realitat i la ficció. Accions de resistència és una reflexió sobre el tipus de sistema socioeconòmic que habitem i fem créixer. És una crítica a l’ordre mercantil a partir de quatre accions de resistència: parir, caminar, no produir i acceptar morir. En una societat en què l’eix vertebrador és el capital, la resistència a les regles imposades pot contribuir a crear llaços de reciprocitat entre nosaltres (…) Accions de resistència neix amb l’ànim que el teatre esdevingui un document viu de denúncia.
Susanna Barranco
Actriu, directora i documentalista
Marta Galán Sala
Barcelona, 1973
És autora de textos per a l’escena des del 1999, artista-educadora i directora de projectes escènics. Entre el 1999 i el 2011 escriu i dirigeix una desena de projectes d’arts escèniques amb la seva pròpia companyia, LaVuelta, i posteriorment, en cocreació amb el músic i performer Santiago Maravilla, amb qui gaudeix d’una destacada projecció nacional i internacional. Els seus textos per a l’escena estan editats en diversos volums en paper i també en versió digital. Altres directors han utilitzat el seus textos en propostes escèniques; l’any 2015 s’estrena El Conillet del tambor de Duracell amb el títol Conillet, dirigit per Marc Martínez i interpretat per Clara Segura. L’any 2018 la cia Susanna Barranco estrena el text Accions de Resistència amb la participació en la direcció de la pròpia autora. Des de l’any 2009 treballa en projectes on les arts (especialment les arts escèniques o performatives) són eines per al desenvolupament cultural comunitari i/o l’educació artística. En els darrers anys ha treballat en projectes de creació artística comunitària en col·laboració amb l’Antic Teatre Espai de Creació (projecte La Bellesa 2016-2019, amb gent gran del Barri de Sant Pere, Santa Catalina i la Ribera), Ajuntament de Barcelona/ICUB i Festival Grec de Barcelona / Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (Rebomboris 2018, amb dones migrades treballadores de la llar i les cures del sindicat Sindillar), Veus Gitanes / Centre Cultural Gitano de la Mina i Festival Grec 2018 (Akana 2018, amb nens i joves gitanes i gitanos del barri de la Mina), Associació AbaoAQuo, Festival Ingràvid/Figueres, CAET de Terrassa o la Nau Ivanow. Des de gener a març de 2019 ha realitzat un projecte de creació artística comunitària amb dones somalis a la ciutat d’Estocolm en el marc d’una recerca Universitària sobre la prevenció de riscos globals. Al maig del 2019 ha escrit i dirigit un projecte de teatre documental sobre la gestació subrogada en el marc del cicle Verbatim de la Sala La Planeta / Espai Escènic Joan Brossa.
Entre el 2015 i el 2018 col·labora amb el Servei Educatiu del MACBA en la creació de programes que exploren l’art d’acció, la performance i les teatralitats dissidents. Des del 2014 imparteix assignatures sobre la direcció d’actors i l’escenificació a l’Institut del Teatre de Barcelona.
És llicenciada en Filologia Hispànica (UAB, 1997), Màster en Edició (IDEC, Universitat Pompeu Fabra), DESE en Arts Escèniques per l’Institut del Teatre de Barcelona (2003) i Màster en Gestió Cultural (UOC, 2012).
ENLACES DE INTERÉS
laboratorios
Dessarrollados desde 2013, tienen por objeto la promoción de la creación, el impulso de las experiencias colaborativas y el intercambio de ideas entre los creadores contemporáneos en las disciplinas de creación teatral, guion de cine y creación de series de televisión.
sala berlanga
Consulta toda la programación de nuestra sala polivalente en Madrid.
premios MAX
Reconociendo la labor de los profesionales del Teatro y de la Danza desde 1998.